Biohajoavat materiaalit – tulevaisuuden kestävä ratkaisu?

Järkeviä valintoja tehden voimme pitää parempaa huolta maapallosta. On meidän kaikkien yhteinen asia hillitä ilmastonmuutos ja huolehtia muun muassa tehokkaasta jätteiden lajittelusta ja kierrätyksestä sekä  järkevästä kulutuksesta. 

Kind Textile- suojatekstiilit on valmistettu biohajoavista ja 100 % kompostoitavista raaka-aineista. Ainutlaatuista ratkaisua käyttäen vähennät sekä luonnonvarojen käyttöä että ylimääräisen jätteen muodostumista. Kestävä kehitys merkitsee meille paljon, sen vuoksi Kind Textile- suojatekstiileille on myönnetty Joutsen- ympäristömerkki.

Tässä blogiartikkelissa tutustumme tarkemmin biohajoaviin materiaaleihin. 

Termiä biohajoava käytetään materiaalista, joka hajoaa tietynlaisessa ympäristössä. Materiaali käy läpi biologien anaerobisen tai aerobisen hajoamisen, jossa syntyy prosessin olosuhteista riippuen hiilidioksidia, vettä, metaania, biomassaa ja mineraalisuoloja. (Biobag World.) Biohajoavat muovit joko energiajakeeseen, poltettavaan jakeeseen tai kompostoituvaan biojätteeseen. Ne eivät mene muovinkeräykseen, sillä biohajoavan muovin laatu on erilainen kuin perinteisen muovin (Toivanen 2019.) EU on asettanut biohajoaville tuotteille standardin, että tuotteen on hajottava 6 kuukauden sisällä orgaanisiksi yhdisteiksi; vedeksi ja hiilidioksidiksi. Biohajoavat muovit voidaan luonnon omien raaka-aineiden lisäksi tehdä myös öljypohjaisina. Tällaisia muoveja ovat esimerkiksi PCL ja PBS. PLA on puolestaan valmistettu maissitärkkelyksestä.(Ekokumppanit.)

Biohajoavat muovit on yleensä valmistettu luonnollisista kasvipohjaisista materiaaleista. Perinteinen muovi sen sijaan valmistetaan kemiallisista täyteaineista, jotka voivat olla haitallisia niin ympäristölle kuin ihmisten terveydelle. Yksi biahajoavien muovien monista positiivisista puolista on se, että luonnossa esiintyvät bakteerit pystyvät hajottamaan ne, ja tämä puolestaa on hyödyllistä ympäristölle. (Precision Engineered Products.) Kompostoituvaa biohajoava materiaali on silloin, kun se hajoaa tietyssä ajassa ja olosuhteissa ravinteiksi (Kiilto 2019). 

Kiertotaloudella on paljon mahdollisuuksia. Siinä jätettä pyritään synnyttämään mahdollisimman vähän tai ei ollenkaan. Kyseessä on siis hyvin ympäristöystävällinen ja tehokas tapa. Aiemmin jätteeksi päätyneet materiaalit voidaan myydä raaka-aineina, ja materiaalit pysyvät käytössä pitkään. (Kiilto 2019.) 

Kind Textile- suojatekstiilien kolmikerroksisuus edistää tehokkaasti imeytymiskykyä. Pohjakerroksessa on sinistä, biohajoavaa muovia. Välikerroksessa on ohuelti levitetty jauhemaista superabsorbenttia polymeeria. Päällyskerros on puolestaan valmistettu pehmeästä, valkoisesta nonwoven- viskoosista. Tekstiilit eivät sisällä lateksia ja PVC-muovia, joka kuormittaa eniten luonnon resursseja ja on terveydelle haitallista (Ekokumppanit). Joten ei kiitos, PVC-muoville! 

Tee sinäkin fiksu valinta – Kind Textile on ympäristön puolestapuhuja. 

Tämän artikkelin lähteet:

Kiilto. 2019. Biohajoava vai uusiutuva? Ympäristöystävälliset termit haltuun. [viitattu: 18.5.2020]Saatavilla: https://www.kiilto.com/fi/uutishuone/blogikirjoitukset/biohajoava-vai-uusiutuva-ymparistoystavalliset-termit-haltuun/

Muoviopas. [viitattu: 19.05.2020] Saatavilla: https://ekokumppanit.fi/muoviopas/

Precision Engineered Productst. Biodegradable plastics. [viitattu: 18.05.2020] Saatavilla: http://www.pepctplastics.com/resources/connecticut-plastics-learning-center/biodegradable-plastics/

Toivanen, P. 2019. SYKE selvitti: Yleinen biopohjainen muovi PLA ei hajonnut vuoden aikana meressä lainkaan. [viitattu: 22.05.2020] Saatavilla: https://yle.fi/uutiset/3-11068310